Tilburg Zingt 2023

‘Tilburg Zingt’ is een jaarlijks terugkerend samenzangevenement dat sinds 2004 plaatsvindt in Tilburg. Het evenement markeert traditioneel de start van Koningsnacht en Koningsdag. Kenmerkend voor ‘Tilburg Zingt’ is de nadruk op gemeenschapszin en saamhorigheid, waarbij deelnemers gezamenlijk een breed scala aan liedjes zingen.

Het evenement trekt jaarlijks duizenden bezoekers, voorgegaan door zangers en zangeressen van diverse regionale zangverenigingen. Deze voorzangers helpen bij het handhaven van de juiste toonhoogte en het ritme tijdens het zingen. De playlist van ‘Tilburg Zingt’ varieert elk jaar en bevat zowel nieuwe liedjes als bekende hits. Voor degenen die de teksten niet kennen, wordt er een gratis liedjeskrant uitgedeeld op het terrein.

‘Tilburg Zingt’ is niet alleen een populair evenement onder de inwoners van Tilburg, maar trekt ook bezoekers van buiten de stad, en staat bekend om zijn open en inclusieve karakter. Het evenement biedt een platform voor iedereen, ongeacht achtergrond of zangervaring, om samen te komen en te genieten van het samen zingen.

Partner van A tot Z

Al sinds de eerste editie waarbij Klundert AV een aandeel mocht leveren zijn wij breder betrokken dan enkel de audiovisuele uitvoering tijdens het evenement zelf. Al vroeg in het voortraject stappen wij met de organisatie samen in om een zo compleet mogelijk beeld te schetsen van de technische wensen en mogelijkheden.

In 2023 was Tilburg Zingt echter door werkzaamheden binnen het centrum van Tilburg last-minute genoodzaakt om te verhuizen naar een nieuwe locatie. Hierbij werd gekozen voor een podiumkap met een gesloten rug, waardoor een langwerpig evenemententerrein voor het podium ontstond. Een volledig nieuwe beleving ten opzicht van het open podium wat in de afgelopen jaren een 360 graden ervaring had verzorgd.

Door de geluidssystemen slim te verspreiden over het terrein werd over de gehele diepte een prettig geluidsbeeld gecreƫerd. Tevens werden alle horecalocaties op het terrein voorzien van een truss-ombouw waarin verlichting werd geplaatst die mee geprogrammeerd werd met het licht van het podium. Hierdoor werd de sfeer van het podium tot op de laatste meters van het terrein meebeleefd.

“Klundert AV is flexibel en denkt actief mee, ook in het voortraject.”

Alex Sneiders – organisatie Tilburg Zingt

Meercamera registratie

Door de nieuwe locatie van het evenement voor deze 2023 editie ontstond een zeer langwerpig evenemententerrein. Dermate lang dat de organisatie zich zorgen maakte of achteraan het terrein de sfeer van het podium nog wel beleefd zou worden.

Daarom werden door ons meerdere camera’s rond het podium geplaatst welke direct live geschakeld werden door een regie achter het podium. Deze live beelden werden rechtstreeks uitgezonden op een groot ledscherm, strategisch geplaatst halverwege het terrein. Hierdoor konden zelfs de toeschouwers aan de achterkant van het terrein de sfeer en intensiteit van het evenement van dichtbij ervaren, waardoor iedereen volledig betrokken bleef bij dit unieke samenzang evenement.

Deze beelden zijn tevens opgenomen om te gebruiken voor social-media uitingen in de toekomst en natuurlijk het archief van Tilburg Zingt.

Een terugblik op de 360 graden ervaring bij Tilburg Zingt 2019 – Foto: Jules van Iperen