Stadsbalkon – LocHal Tilburg

In opdracht van de Gemeente Tilburg en Bibliotheek Midden Brabant hebben we een nieuwe audiovisuele installatie gebouwd in het Stadsbalkon. Ook hebben we de akoestiek van de ruimte verbeterd. De installatie is geschikt voor allerlei toepassingen, zoals presentaties, exposities en evenementen.

Verlichting

Door het open karakter van de ruimte is het Stadsbalkon ook vanaf buiten goed zichtbaar. Daarom kan er met speciale LED Flood verlichting de hele wand in kleur gezet worden. Dat ziet er ook vanaf buiten spectaculair uit. Ook is de ruimte voorzien van warm witte theaterspots en kleurenlampen. Hiermee kan er tijdens een expositie of evenement een sfeervol lichtplan gemaakt worden.

De bediening van het licht is zeer eenvoudig gemaakt. Middels een druk op de knop kunnen verschillende presets geselecteerd worden. En voor een wat gevaceerde bediening kan men het touchscreen gebruiken om de lampen te bedienen. Ook is er de mogelijkheid om een eigen DMX controller op het systeem aan te sluiten.

Geluid

In het Stadsbalkon hebben we een Yamaha stereo speakersysteem geplaatst, dekkend over de gehele ruimte. De speakers zijn discreet weggewerkt. Er is een media speler voorzien voor afspelen van muziek of geluidseffecten. Het stereobeeld kan bijv. bij exposities zorgen voor een realistische beleving van sound effects. Ook is het mogelijk om eigen afspeelapparatuur aan te sluiten.

Middels een zeer eenvoudig bedieningspaneel kan het volume in de ruimte afgesteld worden; de systeemprocessor op de achtergrond doet de rest!

Akoestiek

Door o.a. glas en plaatmaterialen in de ruimte heeft het Stadsbalkon van zichzelf een flinke nagalm. Bij evenementen is dit storend, zeker bij spraakversterking of langdurig verblijf in de ruimte. We hebben daarom de ruimte voorzien van akoestische absorptie panelen voor demping van het geluid.

Leuk weetje; de gebruikte absorptie panelen van fabrikant Vicoustic worden gemaakt van gerecycled materiaal.

Bediening

Een eenvoudige bediening van de apparatuur was een grote wens vanuit onze opdrachtgever. De installatie moet bijv. ook door vrijwilligers en surveillanten bediend kunnen worden, die in de basis niet altijd technische kennis van licht- en geluidsapparatuur hebben. Daarom hebben we een bedieningspaneel gemaakt.

Met een centrale schakelaar kan het gehele audiovisuele systeem aan- of uit worden gezet. En met het regelpaneel kan het licht en geluid aangezet worden. Het bedieningspaneel is door ons op maat gemaakt, speciaal voor dit project.